Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy wilgotny sernik z dodatkiem dżemu czereśniowego, na cieście kakaowo - orzechowym, oblany czekoladą.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 145
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 900
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 145
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 492
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 75
Polecam.
Odsłon: 606
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 900
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Wbiłam jajko, dodałam śmietanę i pokrojoną na kawałki margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Gdy ciasto zamarzło wyjęłam je i ok. 2/3 ciasta starłam na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 26x36cm. Ciasto lekko docisnęłam rękami i rozsmarowałam na nim dżem czereśniowy domowej roboty, taki z dużymi kawałkami owoców. Z jajek przeznaczonych na masę serową oddzieliłam białka i ubiłam je na sztywną pianę. Żółtka utarłam z miękkim masłem i cukrem na puszysty krem. Do masy dodałam partiami ser i dalej miksując dodałam proszek budyniowy. Na koniec do masy serowej wmieszałam delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylałam na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Można też wcześniej przez ok. 15 minut podpiec sam spód żeby mieć pewność że będzie dopieczony. Od dżemu i sera sporo namięknie i może być wrażenie niedopieczenia. Po upieczeniu sernik wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wszystkie składniki polewy umieściłam w rondelku i cały czas mieszając, podgrzewałam je aż wszystko się roztopiło i połączyło ze sobą. Przygotowaną polewą polałam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i pozostawiłam tam na całą noc ab się dobrze schłodziło.