Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z galaretką jest lekki, niezbyt słodki – idealny na ciepłe, wiosenne dni. Nie wymaga pieczenia – możesz zastąpić biszkopt herbatnikami. Sernik najsmaczniejszy jest jednak na delikatnym, puszystym cieście.
Tortownica 24 cm
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1151
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera. Nadal ubijając pianę, dodaj do niej po jednym żółtku. Wyłącz mikser. Przesiej do piany obie mąki. Wymieszaj delikatnie szpatułką – do połączenia składników.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Rozpuść żelatynę w gorącym (około 60-70°C) mleku. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Zmiksuj jogurt z serkiem mascarpone i przesianym przez sitko cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz z mascarpone i jogurtem.
Wmieszaj w masę otartą z wyparzonej cytryny skórkę i żelatynę.
Przełóż masę sernikową do tortownicy na przestudzony spód biszkoptowy. Wyrównaj jej powierzchnię i wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przygotuj galaretkę agrestową (lub inną o zielonym kolorze) zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy przestygnie, ostrożnie (po łyżce) przelej ją na nieco stężałą już masę sernikową. Odstaw sernic z powrotem do lodówki, a gdy zielona galaretka stężeje, postąp analogicznie z galaretką cytrynową. Pozostaw sernik w lodówce do czasu, aż całkowicie stężeje.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Utrzyj serek mascarpone z cukrem pudrem. Delikatnie połącz śmietanę z serkiem – dodając ją do niego partiami i mieszając szpatułką. Uzyskanym kremem otynkuj bok sernika.