Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z jabłkami i kruszonką na kruchym spodzie to pyszny, jesienny deser, który zachwyci całą twoją rodzinę.
wymiary formy: 20x30 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2724
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3139
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2724
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3139
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtko i sól. Zagniataj, aż całość będzie miała konsystencję kruszonki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep dno otrzymaną mieszaniną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 12-15 minut lub do zezłocenia.
Przygotuj warstwę jabłkową.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę.
Na patelnię włóż jabłka, masło i cynamon. Smaż całość na małym ogniu, aż owoce będą miękkie, przez ok. 7-10 minut. Odstaw.
Wyłóż jabłka na lekko ostudzony spód.
W dużej misce ubij serek z cukrem na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
Dodaj po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy i wymieszaj do połączenia.
Przelej masę sernikową na warstwę jabłek i wyrównaj.
Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w bardzo drobną kostkę.
Do miski dodaj jabłka i wszystkie pozostałe składniki. Dłońmi wymieszaj całość, ucierając w palcach, aż będzie miała konsystencję kruszonki.
Posyp nią wierzch ciasta.
Sernik z jabłkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Na dolny poziom pieca włóż naczynie z wodą.
Ciasto wyjmij z pieca i oddziel od formy. Ostudź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 4-6 godzin.