Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam upiec sernik w kąpieli wodnej, byłam pod wrażeniem. Ciasto było delikatne, aksamitne i smakowało tak, jakby się jadło deser lodowy. Od tamtego czasu króluje u mnie sernik pieczony w ten sposób. Jest z nim troszkę roboty, ale jego smak potrafi wynagrodzić czas, który poświęciliśmy na jego upieczenie. Bardzo polecam!!!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1334
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12191
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1334
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12191
Składniki
Wykonanie spodu: Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (dobrze przygnieść łyżką do spodu). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić.
Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z żółtkami. Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Na górze zrobić ślimaczka z kajmaku (z 1/2 puszki). Do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni wstawić dużą blachę (najlepiej tą, którą zakupiliśmy wraz z piekarnikiem - musi być dość głęboka), włożyć do niej tortownicę z sernikiem (wcześniej przygotować tortownicę do pieczenia w kąpieli wodnej i kilkakrotnie owinąć ją folią aluminiową) i wlać do dużej blachy wodę sięgającą do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny 15 minut (1h 5 minut w 170 stopniach, następne 10 minut w 140 stopniach), wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić ciasto w środku jeszcze przez około 30 minut. Następnie wyjąć i dokładnie przestudzić.
Wykonanie masy z bitej śmietany: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać kajmak i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik (można go przełożyć i posmarować również jego boki). Do czekolady wlać mleko i dodać masło, dokładnie rozpuścić. Polewą polać górę sernika. Ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.Pycha!!!