Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam upiec sernik w kąpieli wodnej, byłam pod wrażeniem. Ciasto było delikatne, aksamitne i smakowało tak, jakby się jadło deser lodowy. Od tamtego czasu króluje u mnie sernik pieczony w ten sposób. Jest z nim troszkę roboty, ale jego smak potrafi wynagrodzić czas, który poświęciliśmy na jego upieczenie. Bardzo polecam!!!
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 39
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30108
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9048
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 768
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 39
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30108
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9048
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 768
Składniki
Wykonanie spodu: Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (dobrze przygnieść łyżką do spodu). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić.
Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z żółtkami. Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Na górze zrobić ślimaczka z kajmaku (z 1/2 puszki). Do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni wstawić dużą blachę (najlepiej tą, którą zakupiliśmy wraz z piekarnikiem - musi być dość głęboka), włożyć do niej tortownicę z sernikiem (wcześniej przygotować tortownicę do pieczenia w kąpieli wodnej i kilkakrotnie owinąć ją folią aluminiową) i wlać do dużej blachy wodę sięgającą do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny 15 minut (1h 5 minut w 170 stopniach, następne 10 minut w 140 stopniach), wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić ciasto w środku jeszcze przez około 30 minut. Następnie wyjąć i dokładnie przestudzić.
Wykonanie masy z bitej śmietany: Schłodzoną śmietanę ubić, dodać kajmak i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik (można go przełożyć i posmarować również jego boki). Do czekolady wlać mleko i dodać masło, dokładnie rozpuścić. Polewą polać górę sernika. Ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.Pycha!!!