Super puszysty serniczek z kokosem.
Sernik z kokosem
Składniki
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 12 dag cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (ja dałam jednego małego danonka)
- Masa serowa:
- 70-80 dag sera białego raz mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 20 dag wiórek kokosowych
Składniki
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 12 dag cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (ja dałam jednego małego danonka)
- Masa serowa:
- 70-80 dag sera białego raz mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 20 dag wiórek kokosowych

Etapy przygotowania
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy i wyrabiamy. Cisto po wyrobieniu wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto się schodzi rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy rozwałkowane ciasto.

Do mielonego sera dodajemy 1 szklanka cukru i cukier waniliowy. Mieszamy.

Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy.

W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Rozpuszczone w mleku budynie dolewamy po trochę do masy serowej cały czas mieszając.

Kiedy ser będzie gotowy wylewamy go wówczas na blaszkę z wyłożoną ciastem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C-200'C zależy od piekarnika. Ja piekłam w temp.190'C przez około 50 minut.

Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. do ubitych białek dodajemy kokos i mieszamy.

Tak przygotowany kokos wylewamy na upieczony sernik.

Pieczemy wszytko razem jeszcze przez około 15-20 minut w tej samej temperaturze.

Po upieczeniu ciasto zostawimy w piekarniku lekko uchylamy drzwiczka i studzimy sernik najlepiej całą noc.

Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (15)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 120
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 120



Składniki
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 12 dag cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (ja dałam jednego małego danonka)
- Masa serowa:
- 70-80 dag sera białego raz mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 20 dag wiórek kokosowych
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy i wyrabiamy. Cisto po wyrobieniu wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się schodzi rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy rozwałkowane ciasto.
Do mielonego sera dodajemy 1 szklanka cukru i cukier waniliowy. Mieszamy.
Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy.
W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Rozpuszczone w mleku budynie dolewamy po trochę do masy serowej cały czas mieszając.
Kiedy ser będzie gotowy wylewamy go wówczas na blaszkę z wyłożoną ciastem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C-200'C zależy od piekarnika. Ja piekłam w temp.190'C przez około 50 minut.
Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. do ubitych białek dodajemy kokos i mieszamy.
Tak przygotowany kokos wylewamy na upieczony sernik.
Pieczemy wszytko razem jeszcze przez około 15-20 minut w tej samej temperaturze.
Po upieczeniu ciasto zostawimy w piekarniku lekko uchylamy drzwiczka i studzimy sernik najlepiej całą noc.
Smacznego !!!
Wspaniały serniczek. Wesołych Świąt :)
Cudo cudo cudo!!!!!W dodatku z kokosem...
Przecudowy sernik, widac jaki jest puszysty ps. bardzo ladny talerzyk
Super! Podziwiam zapał robienia zdjęć pośrednich. Przez niektórych użytkowników mam niechęć :/
Wyglada szalowo i ten piekny zolty kolor