Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo elegancki sernik z kontrastowym zawijasem z przecieru malinowego. Bardzo prosty, a smakuje i wygląda jak z drogiej cukierni.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Składniki
Nagrzać piekarnik do 180 °C z termoobiegiem (lub 200 °C grzanie góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić ciasteczka do blendera lub rozkruszyć je wałkiem na drobny proszek. Dodać stopione masło, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, ugnieść dnem szklanki żeby równo pokryć cały spód.
Maliny i 30 g cukru wrzucić do rondelka , podgrzewać na małym ogniu dopóki cukier sie nie rozpuści. Przetrzeć przez sitko żeby usunąć pestki. Wlać przecier z powrotem do rondelka, dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody, mieszając, podgrzewać do zagęszczenia sosu, odstawić do przestudzenia.
Serek mascarpone i twaróg wymieszać mikserem, dodać cukier, mąkę, aromat waniliowy, jajka i śmietanę, ubijać do dokładnego połączenia składników.
Wylać połowę masy serowej na spód ciasteczkowy, wyrównać, porobić kleksy z sosu malinowego. Na górę wylać drugą połowę masy serowej, na wierzchu porobić kolejne kleksy z sosu. Lekko wymieszać trzonkiem łyżki, żeby uzyskać taki efekt jak na zdjęciu. Zachować kilka łyżek sosu na później.
Wstawić do piekarnika, piec w 180 °C przez 15 min, potem obniżyć temperaturę do 90 °C z termoobiegiem (110 °C grzanie góra-dół), piec 35 minut. Wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek przez godzinę. Po godzinie lekko uchylić drzwiczki, zostawić na kolejną godzinę. Po tym czasie wyciągnąc sernik z pieca, wystudzić i schować do lodówki na conajmniej 3 godziny. Jeśli w serniku są pęknięcia, można w te miejsca dołożyć więcej sosu, żeby wyrównać powierzchnię. Smacznego :)