Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z masą kajmakową nie jest szybki w przygotowaniu, choć stosunkowo prosty. Charakteryzuje się dość intensywną słodyczą i kremowością, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
średnica formy: 20 cm
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W robocie kuchennym rozdrobnij herbatniki na pył. Dodaj masło i miksuj do momentu aż masa będzie wilgotna.
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód brzegi masą, dobrze dociskając ją szklanką do powierzchni.
Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej.
Do miski włóż ser twarogowy i zmiksuj go do rozluźnienia. Dodaj kajmak i miksuj do połączenia.
Dodaj cukier, śmietankę, wanilię, sól i sok z cytryny. Wymieszaj, a następnie dołóż jajka i ubij całość do całkowitego połączenia składników.
Wlej masę serową do ostudzonego już spodu.
Formę z ciastem wstaw do większej formy do pieczenia i wlej do niej wodę, by sięgała co najmniej do połowy wysokości formy z sernikiem.
Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut do momentu, aż brzegi będą sztywne, a środek lekko trzęsący się. Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw na kratce do ostudzenia na co najmniej 4 godziny.
Kajmak przelej do garnuszka i zagotuj na małym ogniu.
Cały czas mieszając, trzymając na ogniu przez kilkanaście minut. Gorącą masą polej wierzch sernika i pozostaw do ostygnięcia.
Sernik z masą kajmakową podawaj po całkowitym ostudzeniu, na zimno.