Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z mascarpone i bitą śmietaną, musem truskawkowym i czekoladą, na spodzie z ciastek Oreo
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 68
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 268
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 57
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 71
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 7937
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 68
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 268
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 57
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 71
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 7937
Składniki
Ciasteczka Oreo (bez masy) miksujemy na drobne lub kruszymy wałkiem/ tłuczkiem do kotletów. Dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Śmietanę ubijamy na puszystą. Ser miksujemy z pudrem i masą Oreo. Następnie dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając. Truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści - dokładnie miksujemy. Następnie znów podgrzewamy. Gdy mus zacznie się gotować, dodajemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową - 3 łyżki zostawiamy do dekoracji. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Znów wstawiamy do lodówki. Schłodzony sernik wyjmujemy lodówki i wyciągamy z tortownicy. Masą serowo-śmietanową smarujemy boki i nakładamy na górę ciasta. Boki ozdabiamy płatkami czekolady, na górze ciasta układamy truskawki i posypujemy czekoladą. Można się częstować :)