Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do sernika zabierałam się jak do przysłowiowego „jeża”. Zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto niesłychanie skomplikowane i trudne w wykonaniu, gdzie wystarczy minimalny błąd i jest klapa. Być może przez te obawy przy pieczeniu, jak rzadko kiedy, używałam wagi i wszystko robiłam przy z dbałością o najmniejsze szczegóły. Przeanalizowanie kilku przepisów i rady od mamy, która piecze najlepszy sernik na świecie, zaowocowały sukcesem. Pysznym, puszystym sernikiem z dobrze zbilansowanym smakiem kwaśnym i słodkim. Posiekane orzechy zanurzone w karmelu miło chrupią i wprowadzają dodatkową słodycz do masy sernikowej.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3488
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4258
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74250
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 587
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3488
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4258
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74250
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 587
Składniki
Orzechy zmiksować na mąkę. Dodać do orzechów cukier, sól i mąkę, wymieszać. Dodać zimne masło i ucierać aż do uzyskania konsystencji okruchów chleba. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód formy. Nagrzać piekarnik na 180C. W tym czasie utrzeć ser jeśli robimy z kostek twarogu. Spód ciasta nakłuć widelcem i piec przez 20 minut. Oddzielić żółtka od białek. W misce miksera utrzeć na gładką pastę miód i żółtka jajek. Dodać śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Dodawać powoli zmielony twaróg aż wmiesza się w masę jajeczno-miodową. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Wmieszać delikatnie ubite białka do masy serowej. Masę sernikową wyłożyć na podpieczony spód. Sernik włożyć do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150C i piec przez 110 minut. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, nie wyciągać.
Gdy sernik wystygnie przygotować masę orzechową. Do rondelka wsypać posiekane orzechy, cukier i wodę. Wymieszać i dodać śmietankę. Odparować wodę ciągle mieszając aż do momentu gdy cukier się skarmelizuje, około 20 minut. Przełożyć orzechy z karmelem na wierzch sernika Poczekać aż wystygnie.
uwagi: do piekarnika przy pieczeniu sernika należy włożyć na sam dół blachę zalaną gorącą wodą.