Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik w kołnierzu z ciasta orkiszowego. Na wierzchu mus z czarnych i czerwonych porzeczek.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 8
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 92
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 105
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 98
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 8
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 92
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 105
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 98
Składniki
Zagnieść szybko składniki na ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować krótko składniki masy serowej.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koło odpowiadające średnicy tortownicy. Wyłożyć dno formy. Z pozostałego ciasta uformować wysoki brzeg i wylepić brzegi tortownicy, dobrze docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarnku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Razem z cukrem i sokiem cytrynowym gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zblendować i przetrzeć przez sito. Dolać tyle wody, żeby otrzymać 350ml cieczy. Ponownie podgrzać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i dodać do podgrzanego musu. Dobrze wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła. Gdy mus zacznie delikatnie tężeć ostrożnie wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 1,5 - 2 godziny. Smacznego :)