Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik w kołnierzu z ciasta orkiszowego. Na wierzchu mus z czarnych i czerwonych porzeczek.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 461
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 980
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 174
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2707
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 461
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 980
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 174
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2707
Składniki
Zagnieść szybko składniki na ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować krótko składniki masy serowej.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koło odpowiadające średnicy tortownicy. Wyłożyć dno formy. Z pozostałego ciasta uformować wysoki brzeg i wylepić brzegi tortownicy, dobrze docisnąć. Ponakłuwać widelcem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarnku, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki.
Porzeczki umyć, oberwać z gałązek. Razem z cukrem i sokiem cytrynowym gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zblendować i przetrzeć przez sito. Dolać tyle wody, żeby otrzymać 350ml cieczy. Ponownie podgrzać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie wycisnąć i dodać do podgrzanego musu. Dobrze wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła. Gdy mus zacznie delikatnie tężeć ostrożnie wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na 1,5 - 2 godziny. Smacznego :)