Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale również śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12286
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1519
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 120
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12286
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1519
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 120
Składniki
Ciasto Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy. Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut. Spód przestudzamy. Mus. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko umieszczamy w garnku.Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut do czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną i część płynu odparuje. Możemy spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko. Masa serowa Twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce uzupełnić musem, ( ale nie koniecznie).