Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, kremowy, delikatny sernik z lekką cytrynową pianką
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 347
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 124
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3953
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 347
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 124
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3953
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie w trzech turach dodawać twaróg, zmiksować. Dodać mąki i aromat, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dno formy (28 x 23cm) posmarować tłuszczem. Ułożyć na nim obok siebie herbatniki (w razie potrzeby łamać). Na herbatniki wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Piec ok. 80-90 min. w temp. 160 stopni. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić, mozna przykryć go folią spożywczą. Kiedy sernik jest upieczony studzić go ok. 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić całkowicie. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, Wlać lekko tężejącą galaretkę, zmiksować krótko, do połaczenia się składników (można dosłodzić cukrem pudrem do smaku). Piankę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wierzch posypałam płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego :-)