Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, kremowy, delikatny sernik z lekką cytrynową pianką
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3332
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 866
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1161
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 413
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3332
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 866
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie w trzech turach dodawać twaróg, zmiksować. Dodać mąki i aromat, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Dno formy (28 x 23cm) posmarować tłuszczem. Ułożyć na nim obok siebie herbatniki (w razie potrzeby łamać). Na herbatniki wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Piec ok. 80-90 min. w temp. 160 stopni. Jeśli wierzch sernika zacznie się za szybko rumienić, mozna przykryć go folią spożywczą. Kiedy sernik jest upieczony studzić go ok. 30 min. w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić całkowicie. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, Wlać lekko tężejącą galaretkę, zmiksować krótko, do połaczenia się składników (można dosłodzić cukrem pudrem do smaku). Piankę wylać na wystudzony sernik, wyrównać. Wierzch posypałam płatkami białej czekolady. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego :-)