Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem

Kolejny godny polecenia sernik, z pyszną i chrupiącą warstwą słonecznikową zawojował w mojej kuchni i zapewne pozostanie w moim przepiśniku już na dobre. Sernik jest tak smaczny, że jadłoby się go cały czas. Niestety z takiego obrotu spraw nie byłaby zadowolona nasza sylwetka, więc z wielkim bólem serca muszę stwierdzić, że im więcej chętnych by się znalazło do jego jedzenia tym zdecydowanie byłoby dla nas lepiej :-)
Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem
Składniki
- kruchy spód: 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masa serowa: 1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
- 125 ml oleju
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml pełnego mleka
- 1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek pomarańczowy
- pianka orzechowa: 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 1 szkl włoskich orzechów mielonych
- 1 szkl włoskich orzechów całych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
- 1 puszka masy kajmakowej
- kieliszek spirytusu
- karmelizowany słonecznik:
- 200 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
Składniki
- kruchy spód: 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masa serowa: 1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
- 125 ml oleju
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml pełnego mleka
- 1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek pomarańczowy
- pianka orzechowa: 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 1 szkl włoskich orzechów mielonych
- 1 szkl włoskich orzechów całych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
- 1 puszka masy kajmakowej
- kieliszek spirytusu
- karmelizowany słonecznik:
- 200 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego

Etapy przygotowania
Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.
Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.
Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.
Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową. SMACZNEGO :-)

zdj

zdj

zdj

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2229

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2229

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26



Składniki
- kruchy spód: 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masa serowa: 1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
- 125 ml oleju
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml pełnego mleka
- 1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek pomarańczowy
- pianka orzechowa: 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 1 szkl włoskich orzechów mielonych
- 1 szkl włoskich orzechów całych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
- 1 puszka masy kajmakowej
- kieliszek spirytusu
- karmelizowany słonecznik:
- 200 g łuskanego słonecznika
- 3 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.
Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.
Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.
Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową. SMACZNEGO :-)
zdj
zdj
zdj
Świetne.
Wygląda bajecznie!! Zrobię z pewnością, bo aż ślina na brodę spływa
Wypróbowany - b.dobry i ładnie wyglądający sernik. Masa serowa i krówkowa b. puszysta, ciasto i prażony słonecznik chrupiące - super połączenie. Wg mnie nie da się go jeść bez końca ze względu na słodkość masy krówkowej. Ale wszystkim smakował, przepis na pewno do powtórzenia.
Wygląda przepysznie,jest przy nim trochę pracy i nieco kaloryczny,ale co to jest w porównaniu z niebiańskim smakiem w ustach -)))