Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie można wyobrazić sobie bardziej świątecznego ciasta niż sernik z piernikami! To idealna słodycz z dodatkiem kwaskowatej żurawiny i nieco ostrą galaretką.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 190
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 190
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i ostudź. Pierniczki drobno pokrusz w robocie kuchennym. Dodaj chłodne już masło i wymieszaj całość. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep spód przygotowaną masą. Tortownicę wstaw do lodówki.
Przygotuj masę sernikową. W misce utrzyj serek na gładką masę. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, miód oraz imbir i ekstrakt waniliowy. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki. Masę serową wylej na spód i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Przygotuj żurawinę. Wodę zagotuj z cukrem przez ok. 4 minuty, do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Żurawinę umyj i włóż ją do chłodnego syropu. Zostaw owoce na co najmniej 6 godzin. Owoce odcedź i pozostaw na chwilę do lekkiego obeschnięcia. Wsyp żurawinę do miski z drobnym cukrem i wymieszaj. Odłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na ok. 2 godziny. Ponownie obtocz żurawinę w drobnym cukrze.
Przygotuj galaretkę. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie z cukrem. Dodaj imbir i wymieszaj. Odstaw do schłodzenia i lekkiego zastygnięcia. Wylej galaretkę na wierzch masy serowej. Odstaw całość ponownie do lodówki do stężenia.
Udekoruj ciasto. Na wierzchu ciasta umieść żurawinę w cukrze. Ciasto udekoruj pierniczkami oraz gałązkami rozmarynu. Sernik z pierniczkami podawaj na zimno.