Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie aksamitny sernik z dodatkiem musu z rabarbaru. Nie są to duże kawałki rabarbaru, lecz delikatne smugi. Kakaowy spód sprawia, że sernik nie jest mocno słodki.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 72
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 114
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 72
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 114
Składniki
Ciemny spód: Wszystkie suche składniki (oprócz jajka) utrzyj w robocie na proch. Można też je poszatkować drobno (na kaszkę). Do suchych składników dodaj jajko i wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wstaw je do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Sos rabarbarowy: Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki i zasyp 1/4 szklanki cukru i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 minut by rabarbar puścił sok. Dodaj pure truskawkowe. Na patelni skarmelizuj cukier i na karmel wrzuć rabarbar. Gotuj przez 10 minut by całkowicie puścił soki i się nieco rozpadł.
Masa serowa: Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny i puszysty puch. W osobnej misce utrzyj twaróg oraz twarożek razem z miękkim masłem. Ciągle miksując jajka dodawaj po 1 dużej łyżce masy twarogowej. Gdy masa się połączy dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko (cały czas miksuj). Na sam koniec dodaj budynie i ponownie zmiksuj całość.
Przygotowanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 27x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ciasto i wygnieć dno blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut.
Masa serowa c.d.: Białka ubij na puch. Dodaj je do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na wcześniej podpieczony spód. Na wierzchu "pomaziaj" sosem rabarbarowym.
Pieczenie: Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 150 ml wody. Jeżeli posiadacie piekarnik Electroluxa z opcją pieczenia na parze, to macie ułatwioną sprawę. Ja tak mam :) Nagrzejcie piekarnik do 150 stopni. Wstawcie sernik do piekarnika i pieczcie przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku (ja swoje zostawiłem na całą noc).