Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rabarbarem to kremowa słodycz przełamana kwaskowymi akcentami – idealna na ciepłe popołudnia spędzone w ogrodzie albo na wiosenny piknik.
Forma 22x22 cm
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3403
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 246
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 220
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38350
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 3403
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 246
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 220
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38350
Składniki
Przygotuj spód ciasta. Przesiej do sporej miski mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj całość palcami na proszek. Dodaj żółtka i zagnieć składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o wymiarach około 22x22 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut – aż ciasto się lekko zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Przygotuj masę serową. Utrzyj miękkie masło z przesianym przez sitko cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku, a następnie skrobię ziemniaczaną i esencję waniliową. Na koniec dodaj do masy twaróg i wymieszaj dokładnie szpatułą.
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm. Przelej na podpieczony spód masę serową i delikatnie wciśnij w nią kawałki rabarbaru. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik na pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudź w temperaturze pokojowej i przełóż na co najmniej kilka godzin do lodówki.