Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i wilgotny, doskonały na każdą okazję
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118972
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8802
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2742
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118972
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8802
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3192
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2742
Składniki
SPÓD: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. W osobnej misce mieszamy jajko z żółtkami i śmietaną. Przelewamy to do suchych składników, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziło (ok. 2 godziny).
MASA SEROWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie wlewamy ją do utartych żółtek, dodajemy masę serową i miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę i budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Rodzynki (ilość można zmienić, w zależności od upodobań) obtaczamy w mące i wsypujemy do masy serowej. Mieszamy łyżką, aby powstała jednolita masa.
Blachę do ciasta o wymiarach 38x26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, wyrównujemy je i delikatnie przygniatamy. Wykładamy na to masę serową, wyrównujemy. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 180 stopni. Jeśli wierzch sernika za mocno się zarumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu, uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby nie opadło.