Sernik z rosą
Składniki
- 1/4 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawiamy)
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka zostawiamy)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Składniki
- 1/4 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawiamy)
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka zostawiamy)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru

Etapy przygotowania
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Zapiekamy.

Ser mielimy dwukrotnie (jeśli korzystamy z sera w wiaderku nie ma już takiej potrzeby), dodajemy pozostałe składniki - miksujemy na gładką masę. UWAGA!!! MASA PO DODANIU MLEKA JEST RZADKA ALE TAK MUSI BYĆ. Wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Na 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy 15 minut. JEŚLI ZAPIECZEMY ZBYT MOCNO ROSA NIE POJAWI SIĘ NA WIERZCHU CIASTA. Sernik wystawiamy z piekarnika i zostawiamy na kratce kuchennej do wystudzenia. W miarę jak sernik będzie stygł na wierzchu zacznie pojawiać się rosa. Ciasto jest cudowne i delikatne. Warto wypróbować. Polecam.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 50

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 16

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 99

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6232

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3658
Ostatnio komentowane przepisy

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 50

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 16

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 99

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6232

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3658



Składniki
- 1/4 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawiamy)
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka zostawiamy)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Zapiekamy.
Ser mielimy dwukrotnie (jeśli korzystamy z sera w wiaderku nie ma już takiej potrzeby), dodajemy pozostałe składniki - miksujemy na gładką masę. UWAGA!!! MASA PO DODANIU MLEKA JEST RZADKA ALE TAK MUSI BYĆ. Wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy 15 minut. JEŚLI ZAPIECZEMY ZBYT MOCNO ROSA NIE POJAWI SIĘ NA WIERZCHU CIASTA. Sernik wystawiamy z piekarnika i zostawiamy na kratce kuchennej do wystudzenia. W miarę jak sernik będzie stygł na wierzchu zacznie pojawiać się rosa. Ciasto jest cudowne i delikatne. Warto wypróbować. Polecam.
Pięknie Ci wyszedł:)