Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z truskawkami jest idealny na słoneczne dni. Spodoba się osobom, które preferują przepisy proste, szybkie, dające spektakularny rezultat i niezapomniany smak. Ten sernik to chrupiący spód, rozpływająca się w ustach warstwa serowa i soczysty sos truskawkowy jako zwieńczenie wypieku. Sernik smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu lub lekko schłodzony w lodówce.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 516
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 654
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 564
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 516
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 654
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 564
Składniki
Pokrusz ciastka na proszek. Możesz użyć do tego celu blendera lub włożyć herbatniki do woreczka strunowego i ugnieść wałkiem do ciasta. Połącz rozdrobnione ciasta z płynnym masłem, wymieszaj i wyłóż dno i boki tortownicy – ok. 23 cm - (wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia), po czym mocno ugnieć. Włóż tortownicę do lodówki.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Wyjmij wszystkie składniki z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Ser przełóż do dużej miski i miksuj go przez około 1-2 minuty, by nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodaj cukier i miksuj do połączenia. Zeskrob boki szpatułką, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i śmietanę. Wymieszaj masę łyżką i wlej na ciasteczkowy spód tortownicy. Ustaw piekarnik na 180°C, na środkowej półce ustaw tortownicę z sernikiem, a półkę niżej wstaw brytfankę wypełnioną gorącą wodą. Piecz ciasto około 90-95 minut. Jeśli wbijesz patyczek w boki ciasta, powinien wyjść suchy. Na środku będzie delikatnie wilgotny, ale jest to normalny stan. Pozostaw sernik w piekarniku przez godzinę do wystygnięcia, następnie wyjmij i zupełnie ostudź.
Przygotuj sos truskawkowy. Wymieszaj mąkę i wodę w małej miseczce, aby mieszanina była maksymalnie jednorodna. Truskawki umyj i pokrój w plasterki lub ćwiartki, umieść je w garnku. Do garnka dodaj cukier, rozmieszaną mąkę i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając. Dla lepszego balansu smaków dodaj odrobinę soku z cytryny lub/i cytrynowej skórki. Następnie zdejmij mieszaninę z ognia i pozwól nieco ostygnąć. Polej sosem sernik i podawaj. Możesz także polewać sosem każdy oddzielny kawałek, zaraz przed serwowaniem. Przechowuj ciasto w lodówce.