Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z truskawkami bez pieczenia jest jednym z najłatwiejszych i najefektowniejszych ciast wiosenno-letnich, jakie możesz przygotować. Co więcej, jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Sukces ciasta tkwi w połączeniu nadzienia sernikowego, czyli serka śmietankowego, wanilii i domowej, bitej śmietany z galaretką truskawkową i świeżymi owocami. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej zwarte, wlej 4 łyżki galaretki do masy serowej, a reszta zalej wierzch ciasta.
Blaszka o wymiarach ok. 20x30 cm
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 101
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 119
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 636
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5714
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 101
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 119
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 636
Składniki
Pokrusz herbatniki, aby przypominały piasek i połącz z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż natłuszczoną masłem blaszkę (20x30cm) i łyżką dociskaj do dna foremki, by spód ciasta stał się zwarty. Umyj truskawki i pokrój na połówki. Rozpuść galaretki w 400 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Wrzuć do miski serek, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy). I zmiksuj, aż cukier się rozpuści i przestanie być słyszalny pod mieszakami miksera. W drugiej misce wlej zimną śmietanę i ubij na sztywną pianę, dodając w międzyczasie cukier puder. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masa serową.
Wyłóż masę serową na herbatniki i równo rozprowadź. Na warstwie serowej ułóż połówki truskawek i jagody, a następnie wylej tężejącą galaretkę. Wstaw foremkę z sernikiem do lodówki na kilka godzin. Sernik podawaj porządnie schłodzony.