Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy sernik z wiśniami ma spód z ciemnego ciasta i chrupką kakaową kruszonkę na wierzchu. Jest wilgotny, nie za słodki i należy do moich ulubionych deserów. W lecie piekę go ze świeżymi wiśniami, pozbawionymi pestek, a poza sezonem używam wiśni mrożonych. Lubię rozmaite serniki, ale najbardziej smakują mi te, które w masie serowej mają zatopione owoce. A sernik z wiśniami jest wyjątkowo łatwy do przygotowania.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Składniki
Włącz piekarnik na temperaturę 170 stopni, grzanie góra/dół. Dno formy do pieczenia wyłóż papierem. Moja forma ma wymiary 28×28 cm, ale mniejsza byłaby lepsza, bo sernik z wiśniami byłby nieco wyższy.
Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić. Zarówno świeże, jak i mrożone wiśnie trzeba następnie umieścić na sicie, aby odsączyć nadmiar soku. Niech pozostaną na sicie przez cały czas przygotowywania pozostałych składników.
Wszystkie składniki ciemnego ciasta włóż do miski, a następnie mieszaj je najpierw widelcem, a później dłonią aż do połączenia. Robi się to naprawdę łatwo i szybko.
Większą część przygotowanego ciasta (około 2/3) przełóż do formy i wylep nim dno jak najdokładniej. Odstaw na bok, aby spokojnie czekało na masę serową.
W innej misce (dość dużej) ubij mikserem jajka z cukrem lub erytrolem na pianę.
Do jajek dodaj ser z wiaderka, ostudzone masło i kaszę mannę, a następnie znów krótko wymieszaj mikserem.
Na spód z ciemnego ciasta wyłóż połowę masy serowej i wygładź powierzchnię.
Odsączone wiśnie wymieszaj ze skrobią.
Na serze rozłóż wiśnie oprószone skrobią, a następnie resztę masy twarogowej. Wyrównaj powierzchnię.
Na wierzchu rozsyp pozostałą część ciemnego ciasta, starając się stworzyć równomiernie rozmieszczoną kruszonkę. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i następnie piecz w 170 stopniach przez 60 minut.
Na koniec wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik z wiśniami przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego ostudzenia.
Najlepiej jest wystygnięte ciasto razem z papierem wyjąć z formy na deskę, bo dzięki temu pokroisz je bez obaw o uszkodzenie blaszki nożem.
Tuż przed podaniem możesz oprószyć sernik mgiełką cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Bez pudru też wygląda bardzo ładnie, a smakuje wprost bajecznie!
Uwaga, sernik z wiśniami dobrze znosi mrożenie, pokrojony na odpowiednie porcje. Można go przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy pod warunkiem, że będzie dobrze zabezpieczony przed obcymi zapachami i wysuszeniem. Smacznego!