Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemne ciasto, wiśnie i masa serowa z dodatkiem wiórek kokosowych. Na wierzchu polewa czekoladowa. Kto się skusi ?
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 96
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 96
Składniki
Składniki na ciasto zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 15-20 minut. Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć odsączone na sitku wiśnie.
Przygotować masę serową. Masło roztopić w rondelku, zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywna pianę. Pamiętajcie żeby dodać białko które zostało nam od ciasta :) W osobnej misce, zmiksować żółtka z cukrem. Partiami dodawać ser, cały czas miksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać roztopione masło i likier kokosowy. Zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką, lub mikserem na najniższych obrotach. Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.
Masę serową, wylać na ciasto z wiśniami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto, jeszcze na około dwie godziny do przestudzenia.
Przygotować polewę: Czekoladę połamać na kawałki. Roztopić w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną i olejem. Przestudzony sernik udekorować polewą i posypać wiórkami kokosowymi.