Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z wiśniami na zimno to pyszne podsumowanie pełni lata. Wszystko w tym przepisie tworzy idealny balans smaków i faktur – chrupiący spód, kremowe nadzienie serowe i soczysta galaretka z wiśniami. W środku zimy także możesz cieszyć się obłędnym smakiem tego ciasta używając mrożonych wiśni lub owoców z kompotu. Do przygotowania orzeźwiającej warstwy owocowej użyj klasycznej galaretki lub mieszanki żelatyny z sokiem owocowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1844
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4732
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1844
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4732
Składniki
Rozpuść żelatynę w 80 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Ciasteczka zmiel w malakserze lub przesyp do worka strunowego i utłucz wałkiem do ciasta na piasek, po czym przesyp do miski. Wlej rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj, równomiernie rozprowadź i mocno ugnieć dno.
Utrzyj ser mikserem, partiami dosypując cukier i cukier puder, aby powstała gładka masa. W oddzielnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę i delikatnie połącz obie masy. Na koniec dodaj tężejącą żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Od razu przełóż na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na 60 minut.
W tym czasie dokładnie rozpuść galaretki i pozostaw do ostygnięcia. Możesz przygotować także domową galaretkę na bazie soku wiśniowego i żelatyny. Wiśnie umyj, usuń pestki, przełóż do miski i zasyp 1-2 łyżkami cukru (w zależności od tego jak kwaśne są owoce). Rozłóż wiśnie na zastygłej warstwie serowej, zalej tężejącą galaretką i wstaw sernik ponownie do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik wykrawaj w formie trójkątów i podawaj.