Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący sernik z żurawiną dla całej rodziny, doskonały na Boże Narodzenie, Wielkanoc jak i na inne okazje :-) Można upiec go w tortownicy lub w naczyniu żaroodpornym. Pyszny i szybki do przygotowania, polecam!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5055
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419443
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5055
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419443
Składniki
Szklanka = 250 ml Masło roztopić i lekko ostudzić. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z sodą, roztopione masło, kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszać jeszcze raz mikserem.
Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Nie trzeba mielić go przez maszynkę. Do sera dodać cukier, kaszkę mannę, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać całe jajka i połączyć dokładnie z masą serową.
Przygotować tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm. Formę lub naczynie nasmarować masłem i posypać mąką. Wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić równomiernie. Następnie na środek ciasta nakładać łyżką nadzienie serowe tworząc koło. Na masę serową wyłożyć żurawinę. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu sernik schłodzić, potem posypać cukrem pudrem, gotowe! Smacznego!