Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący sernik z żurawiną dla całej rodziny, doskonały na Boże Narodzenie, Wielkanoc jak i na inne okazje :-) Można upiec go w tortownicy lub w naczyniu żaroodpornym. Pyszny i szybki do przygotowania, polecam!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 60
Składniki
Szklanka = 250 ml Masło roztopić i lekko ostudzić. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z sodą, roztopione masło, kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszać jeszcze raz mikserem.
Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Nie trzeba mielić go przez maszynkę. Do sera dodać cukier, kaszkę mannę, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać całe jajka i połączyć dokładnie z masą serową.
Przygotować tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm. Formę lub naczynie nasmarować masłem i posypać mąką. Wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić równomiernie. Następnie na środek ciasta nakładać łyżką nadzienie serowe tworząc koło. Na masę serową wyłożyć żurawinę. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu sernik schłodzić, potem posypać cukrem pudrem, gotowe! Smacznego!