Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący sernik z żurawiną dla całej rodziny, doskonały na Boże Narodzenie, Wielkanoc jak i na inne okazje :-) Można upiec go w tortownicy lub w naczyniu żaroodpornym. Pyszny i szybki do przygotowania, polecam!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15611
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4688
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2881
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15611
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4688
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2881
Składniki
Szklanka = 250 ml Masło roztopić i lekko ostudzić. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z sodą, roztopione masło, kwaśną śmietanę. Wszystko wymieszać jeszcze raz mikserem.
Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Nie trzeba mielić go przez maszynkę. Do sera dodać cukier, kaszkę mannę, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać całe jajka i połączyć dokładnie z masą serową.
Przygotować tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm. Formę lub naczynie nasmarować masłem i posypać mąką. Wylać przygotowane ciasto, rozprowadzić równomiernie. Następnie na środek ciasta nakładać łyżką nadzienie serowe tworząc koło. Na masę serową wyłożyć żurawinę. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu sernik schłodzić, potem posypać cukrem pudrem, gotowe! Smacznego!