Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z żurawinową konfiturą to wszystkim dobrze znane ciasto z nieco kwaśną nutą owocową. Doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach (w tym także tych świątecznych). Możesz również zaserwować go jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jesteśmy przekonani, że zasmakuje wszystkim.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobne okruchy za pomocą robota kuchennego. Masło rozpuść i ostudź. Dodaj je do herbatników razem z cukrem i przyprawami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep masą spód i brzegi. Dociśnij ciasto szklanką. Włóż spód do lodówki na ok. 20-30 minut.
Przygotuj warstwę serową. W dużej misce utrzyj ser na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier i mąkę i kontynuuj ucieranie przez kolejne 3 minuty. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Na koniec dołóż śmietanę, wanilię i skórkę pomarańczową. Miksuj do połączenia.
Przygotuj sos żurawinowy. Wszystkie składniki z wyłączeniem wanilii włóż do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 8 minut lub do momentu aż mieszanina stanie się syropowata. Dodaj ekstrakt waniliowy i zdejmij całość z ognia. Schładzaj przez 20-30 minut. Zblenduj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj żurawinę. W garnuszku wymieszaj wodę, sok pomarańczowy i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Dodaj żurawinę i dokładnie wmieszaj ją do syropu cukrowego. Następnie rozłóż owoce na pergaminie i pozostaw na ok. 15 minut do wyschnięcia.
Złóż ciasto. Tortownicę ze spodem owiń szczelnie folią do pieczenia, by zabezpieczyć ciasto przed dostaniem się wody z zewnątrz. Do masy serowej wmieszaj żurawinę w cukrze. Całość przelej na chłodny spód herbatnikowy. Za pomocą łyżki rozprowadź na wierzchu sos żurawinowy.
Włóż ciasto do dużej brytfanny i wypełnij ją wodą, by płyn sięgał do połowy wysokości tortownicy. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza. Piecz sernik przez 40-50 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Środek powinien lekko dygotać, ale brzegi mają być dobrze ścięte. Uchyl drzwiczki piekarnika i studź sernik przez ok. godzinę. Po tym czasie przenieś go na kratkę na kolejne 2 godziny, a następnie wstaw go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik z żurawinową konfiturą podawaj na zimno.