Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik na kruchym spodzie, którego słodycz została przełamana kwaskowatymi śliwkami. Zestawienie smaczne, przynajmniej my byliśmy zachwyceni. Polecam!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8991
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9967
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8991
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6369
Składniki
Dzień wcześniej rozmrażamy śliwki, następnie osączamy je na siteczku. Ser biały mielimy w maszynce, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione, schłodzone masło. Masę wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Teraz zarabiamy ciasto kruche: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, siekamy szerokim nożem. Dodajemy cukier, jajko i żółtka. Zarabiamy ciasto opuszkami palców, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Podczas wałkowania podsypujemy mąką, ponieważ to ciasto jest akurat dość miękkie i klei się do stolnicy. Płat ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Na surowe ciasto wylewamy masę serową, następnie układamy połówki śliwek*. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. *Jeżeli wydaje Wam się, że macie zbyt kwaśne owoce, możecie je posypać cukrem. Ja tak zrobiłam. Smacznego.