Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1373
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12228
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1373
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12228
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Do ubitej masy dodawać stopniowo twaróg sernikowy i miksować do połączenia się składników.
Masę serową podzielić na 2 części.
Do 1 części dodać budyń śmietankowy oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, a do drugiej dodać budyń czekoladowy oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i także delikatnie wymieszać łyżką.
Do części z budyniem śmietankowym dodać połowę masy ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką, a drugą połowę masy z ubitych białek dodać do części z budyniem czekoladowym i także delikatnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki. Na środek wyłożyć na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy.
Tortownicę włożyć do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra-dół) i piec około 55 minut na środkowej półce piekarnika.
Po 55 minutach uchylić drzwiczki do piekarnika i w ten sposób ostudzić ciasto. Kiedy całkowicie ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki i podawać. Smacznego!