Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy i efektowny sernik, który świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Będzie idealny również na wielkanocny stół :)
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 268
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 66
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 268
Składniki
Spód: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno tortownicy, ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i upiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód wystudzić.
Masa serowa: Jajka, cukier, twaróg, śmietanę i budyń zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować lub wymieszać dokładnie szpatułką. Dno tortownicy zabezpieczyć szczelnie folią aluminiową. Na sam środek wystudzonego spodu wylewać naprzemiennie po 2 łyżki masy serowej jasnej oraz ciemnej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. W międzyczasie, aby masa serowa ładnie się rozlewała lekko potrząsać tortownicą. Tortownicę ustawić na blaszce, umieścić na niej także 2 kokilki z wodą lub nalać do blaszki gorącej wody. Blaszkę z sernikiem wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 70 minut. Czas pieczenia (jeśli to konieczne) wydłużyć do 90 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami i posiekaną czekoladą gorzką i białą.
Rady: Wszystkie składniki masy serowej (twaróg, jajka, śmietana) powinny być w temperaturze pokojowej. Czas pieczenia sernika należy dopasować do piekarnika. Sernik jest gotowy, kiedy środek ciasta jest sprężysty, a boki ciasta lekko odstają od formy. Niezawodnym patentem na idealnie równy, nieopadający i nie pękający sernik są składniki w temperaturze pokojowej, krótki czas miksowania masy serowej, aby dodatkowo jej nie napowietrzać, dłuższy czas pieczenia w niższej temperaturze (maksymalnie 160 stopni) oraz pieczenie w tzw. kąpieli wodnej. Stosując się do tych zasad, upieczecie sernik idealny - nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu ;)