Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, fajnie wyglądający jak zebra sernik:)
Tortownica 30cm, keksówka
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1007
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Tortownicę o wymiarach 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
Żółtka, miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Do ubitej masy dodawać stopniowo twaróg sernikowy i miksować do połączenia się składników.
Masę serową podzielić na 2 części.
Do 1 części dodać budyń waniliowy oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, a do drugiej dodać budyń czekoladowy oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i także delikatnie wymieszać łyżką.
Do części z budyniem waniliowym dodać połowę masy ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką, a drugą połowę masy z ubitych białek dodać do części z budyniem czekoladowym i także delikatnie wymieszać łyżką.
Na tortownicę z herbatnikami dodawać na przemian po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy.
Na dole piekarnika postawić wypełnioną do 3/4 keksówkę z wrzącą wodą. Tortownicę włożyć do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra-dół) i piec około 60 minut na środkowej półce piekarnika.
Po 60 minutach uchylić drzwiczki od piekarnika i w ten sposób ostudzić ciasto. Kiedy całkowicie ostygnie włożyć na noc do lodówki i podawać. Smacznego!