Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. ;) Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14763
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 803
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1884
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14763
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 803
„Królowa prywatek” to świetna deserowa propozycja nie tylko na specjalną okaz...
Odsłon: 1884
Składniki
Wymiary formy 37 cm x 24 cm Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik.
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy. Smacznego ;)