Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Złotopolskich to kremowe ciasto z ciągnącą się warstwą karmelową i orzeszkami ziemnymi.
średnica formy: 25 cm
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1742
Polecam, pychota.
Odsłon: 573
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1742
Polecam, pychota.
Odsłon: 573
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Ciasteczka i orzeszki rozdrobnij w malakserze na okruchy. Dodaj roztopione masło i całość wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep przygotowaną masą ciasteczkową. Dociśnij ją mocno szklanką.
Przygotuj warstwę karmelową. Do garnka wsyp 1/3 cukru. Podgrzej go na średnim ogniu, aż zacznie się topić. Wtedy wsyp kolejną 1/3 cukru i powtórz cały proces aż zużyjesz cały cukier.
Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, aż uzyska bursztynowego koloru.
Zdejmij karmel z ognia i wmieszaj masło, a następnie powoli śmietankę, cały czas mieszając. Na koniec wsyp orzeszki ziemne.
Zostaw do przestudzenia. Przygotuj warstwę sernikową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce utrzyj serek śmietankowy, cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj połowę śmietany, następnie białą czekoladę i drugą połowę śmietany, mieszając po każdej partii.
Upiecz ciasto. Na wylepionym spodzie ciasteczkowym rozsmaruj tężejący już karmel, a następnie wylej masę sernikową.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz 45-50 minut, do momentu aż brzegi będą dobrze upieczone, a środek lekko drżący.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i studź sernik w ten sposób przez godzinę. Następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a na koniec wstaw do lodówki na całą noc, by wszystkie warstwy stężały.
Przygotuj polewę. Do miski włóż pokruszoną ciemną czekoladę i 100 ml śmietanki. Podgrzej całość przez kilkanaście sekund w mikrofalówce i wymieszaj. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wylej polewę na wierzch sernika. Wstaw go do lodówki na 30 minut.
Powtórz czynność dla białej czekolady i 50 ml śmietanki. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca namaluj artystyczne esy-floresy białą polewą.
Sernik Złotopolskich udekoruj orzeszkami ziemnymi. Podawaj na zimno.