Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernikobrownie to klasyczny deser uwielbiany przez wszystkich. Gęsta i czekoladowa warstwa brownie zwieńczona rozpływającym się w ustach serem wspaniale sprawdzi się na każdej imprezie rodzinnej. Zaskoczysz wszystkich gości i domowników, a każdy poprosi cię o dokładkę.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj brownie. Do dużego garnka wlej wodę. Dodaj masło, cukier i kakao. Gotuj całość na średnim ogniu przez 3 minuty aż wszystko się ze sobą połączy. Następnie wlej olej i ekstrakt waniliowy. Gotuj, mieszając, jeszcze przez ok. 1 minutę. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj jajko i żółtko i całość ubij do całkowitego połączenia. Do masy wsyp sodę, sól i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę pszenną, dobrze mieszając za każdym razem, by nie pozostawały białe smugi. Czekoladę bardzo drobno posiekaj i wmieszaj do masy.
Przygotuj warstwę serową. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy na jasną i gładką masę. Dodaj cukier i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj wanilię i jajko. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ok. ¾ masy brownie, następnie ok. 1/1 masy serowej. Za pomocą łyżki nanieś kleksy z połowy pozostałej masy brownie. Zalej ją pozostałą masą serową. Na wierzchu ciasta rozłóż kleksy pozostałego brownie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 35-40 minut do momentu wyjęcia patyczka z lekko wilgotnymi okruchami. Ciasto wyjmij i studź przez co najmniej 30 minut przed zdjęciem formy. Podawaj po całkowitym ostudzeniu.