Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik inaczej z imbirem, cynamonem i karmelizowaną gruszką.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
CIASTECZKOWY SPÓD: 1. Ciastka, masło i przyprawy wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). 3. Na papier wysyp masę ciasteczkową. 4. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłodź w lodówce (przez 30 minut). KARMELIZOWANE GRUSZKI: 1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. 2. Na patelni roztop masło. 3. Wsyp cukier, wymieszaj lekko potrząsając za rączkę patelni. 4. Chwilę pogotuj. 5. Dodaj gruszki, oprósz cynamonem i smaż na średnim ogniu, co pewien czas odwracaj na drugą stronę, aż gruszki zmiękną i się zrumienią (nie przypal karmelu, przypalony będzie gorzki, a gruszki nie powinny się rozgotować, muszą pozostać w całości). 6. Gruszki wystudź, odcedź nadmiar soku i karmelu. MASA SEROWA: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieść wszystkie składniki masy serowej, zmiksuj TYLKO do połączenia składników. 2. Przygotowaną masę wylej na spód ciasteczkowy. 3. Gruszki ułóż na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną). 4. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. 5. Po upieczeniu wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieść w lodówce na 12 godzin. GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 1. Czekoladę połam i razem z kremówką umieść w szklanej miseczce. 2. Miskę z czekoladą umieść nad garnuszkiem z gotującą się wodą. 3. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania. 4. Gotowym ganache polej po wierzchu schłodzony sernik. 5. Odstaw do zastygnięcia. Smacznego :-)