Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla każdego coś dobrego. Ciasto zaspokoi gusta wielbicieli makowców, jabłeczników i serników :)
Polecam.
Odsłon: 1218
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1658
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Polecam.
Odsłon: 1218
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1658
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1135
Składniki
Spód: Masło (margaryna) do ciasta kruchego musi być zimne. Masło pokroiłem na kawałki, dodałem mąkę i cukier. Zagniotłem na gładką masę i schowałem do lodówki na pół godziny. Następnie starłem schłodzone ciasto na dno foremki wyłożonej papierem i podpiekłem 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa: Jabłka obrałem i wydrylowałem. Po oczyszczeniu jabłek był 1 kg. Pokroiłem je i dusiłem delikatnie podlewając wodą. Gdy jabłka się rozpadły dodałem galaretkę pomarańczową (cytrynową) i dokładnie wymieszałem.
Masa makowa: Mak z rodzynkami podgrzałem z mlekiem i zostawiłem do ostudzenia. Żółtka utarłem z cukrem, białka ubiłem na pianę. Następnie żółtka dodałem do maku i na koniec delikatnie wymieszałem z pianą z białek. Do masy dodałem kilka kropli aromatu migdałowego.
Masa serowa: Cukier ucierałem z serem aż całkowicie się rozpuścił, następnie dodałem żółtka i wymieszałem. Na koniec dodałem pianę ubitą z białek i wymieszałem delikatnie bez użycia miksera.
Na upieczony spód wyłożyłem masę makową, następnie wyłożyłem jabłka i całość przykryłem masą serową. Ciasto piekłem 60 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu zostawiłem w piekarniku, do ostygnięcia.
Do każdej z mas dodawałem kilka rodzynek, na wierzchu ciasta nie robiłem polewy, uznałem że 3 smaki to aż nadto na jedno ciasto. Użyłem blachy 40x24 cm
Przemycamy zdrowie: Do każdej z mas można dodać odrobinę kurkumy. Dodatkowo w masie makowek=j łatwo ukryć siemię lniane, otręby czy ostropest.