Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromakowiec to cudowne połączenie dwóch tradycyjnych ciast - sernika i makowca, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepis ten sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale nie powinno przysporzyć nikomu trudności.
blaszka (36x24 cm), mikser
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1647
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 169
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 186
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1647
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 169
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 186
Składniki
Do miski wsyp mąkę oraz cukier, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Składniki posiekaj nożem, następnie zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o wymiarach blaszki (około 24x26 cm). Formę wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasto przełóż do blaszki. Blaszkę z ciastem wstaw na 30 minut do lodówki.
Po upływie 30 minut przełóż blaszkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Spód ciasta piecz przez około 10 minut.
Przygotuj masę makową: do rondelka wlej mleko, zagotuj razem z miodem. Mak wsyp do miski, zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia. Następnie odcedź mak z nadmiaru płynu na gazie lub gęstym sicie.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzony mak. Składniki połącz ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki.
Przygotuj masę serową: Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną i przestudzoną margarynę. Składniki ubijaj krótko mikserem do połączenia.
Biała ubij w osobnej misce na puszystą pianę. Następnie przełóż ubite białka do masy serowej. Składniki połącz drewnianą łyżką.
Na podpieczony kruchy spód ciasta wylej masę makową. Powierzchnię wyrównaj. Następnie wyłóż masę serową i ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piecz przez około godzinę.
Upieczony seromakowiec początkowo studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw na blacie do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj lukier: do miski przesyp cukier puder. Dodaj sok z cytryny. Składniki połącz rózgą kuchenną. Gęstym lukrem udekoruj wystudzone ciasto.
Seromakowca przechowuj w lodówce. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość.