Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 128
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Ciasteczka mielimy na piasek blenderem, dodajemy ciepłe, roztopione masło, mieszamy . Blaszkę 23x30 cm wyściełamy papierem do pieczenia na spodzie i po bokach. Na bokach robimy wyższe burty na wszelki wypadek, gdyby masa serowa chciała nam bardzo mocno wyrosnąć i wyskoczyć z formy. Przekładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie ubijamy. Wstawiamy formę ze spodem do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Masa makowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę makową, żółtka, posiekane orzechy oraz skórkę kandyzowaną przekładamy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy w trzech etapach pianę i delikatnie łączymy z makiem.
Masa serowa: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Do misy miksera wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier wanilinowy i cukier. Ubijamy masę jajeczną 6-8 minut, aż się napuszy doskonale,czyli potroi objętość i zbieleje. Do tak ubitej masy jajecznej dodajemy ser po 2 łyżki i pomału miksujemy do połączenia składników. Tak samo postępujemy z kremówką i na koniec z budyniami.
Składamy ciasto. Na spód ciasteczkowy wykładamy masę makową. Wyrównujemy ją i wylewamy na wierzch masę serową.
Do nagrzanego piekarnika na spód wstawiamy blaszkę z wodą. Nad nią na drugiej półce od dołu ustawiamy ciasto. Pieczemy seromakowiec godzinę w 170°C. Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Seromakowiec gotowy!