Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
maślane ciastka bez laktozy z konfiturą żurawinowo -pomarańczową- 16 grzeszków zdrowego odżywiania :) na tyle ciasteczek jest przepis. Jako deser, do herbaty, a nawet na drugie śniadanie. Są tak pyszne, że muszę część chować przed domownikami, żeby nie zniknęły jeszcze przed obiadem:)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Suche składniki (mąki, migdały, cukier) wsypuję do miski i mieszam ze sobą. Wbijam jajko. Masło prosto z lodówki siekam na drobne kawałeczki i rozrzucam po misce, żeby każdy kawałeczek "ubrudził się" mąką. Wlewam aromat waniliowy z daleka od jajka. Zagniatam wszystko dłonią na jednolita masę. Wkładam na 10 minut do lodówki, by ciasto odpoczęło a masło rozpuszczone ciepłem dłoni stężało.
Biorę po kawałku ciasta, zwykle na oko 1/4 i rozwałkowuję na desce/stolnicy wysypanej mąką orkiszową (żeby się nie przyklejało). Wycinam foremką "kwiatki" różnej wielkości. Dokładnie są 3 wielkości: Największy kwiatek do spód ciastka. Średniemu kwiatkowi wycinam dziurkę w środku najmniejszym kwiatkiem.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam na największym kwiatku obręcz ze średniego. Do dziurek nakładam po pół łyżeczki konfitury. Małe kwiatki układam na blaszce w wolnych miejscach. Jak mi zostaje albo brakuje ciasta to fantazjuję z kształtami - z lenistwa nie rozwałkowuję tego raz jeszcze by wszystkie ciasteczka były takie same, ale można :)
Do piekarnika nagrzanego do 170 stopni wkładam blaszkę z poukładanymi ciasteczkami. Piekę 20 minut góra - dół. Jeśli są za mało rumiane, przekładam blachę na półkę wyżej i jeszcze 4 minutki włączam górnego grilla. Zapach, jaki się unosi, gdy otworzę piekarnik przywołuje nawet najbardziej zakamuflowanych domowników "co pieczesz? " - nic nic.... bułki na jutro do pracy :) Stawiam na stole dopiero do cup of tea at 5 o`clock :) Aneks: *Zmielone migdały przechowuję jako produkt uboczny domowego mleka migdałowego https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html *Przepis na mój aromat waniliowy domowej roboty jest tutaj https://smaker.pl/polecane/Aromat-waniliowy-domowa-piwniczka * Konfitura może być dowolna, nie tylko żurawinowa, np. może być pikatna https://smaker.pl/przepis-energetyzujacy-chutney-dynia-z-pomarancza,124092,domowapiwniczka.html