Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skubaniec to typowe polskie ciasto na kruchym i słodkim spodzie, który przełamany jest nutą kwaskowości ze względu na dodatek owoców czarnej porzeczki. Jeśli chodzi o konsystencję, zbite ciasto przełamane jest lekką jak chmurka pianką z białek, czyli bezą. Sprawdź nasz przepis.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1015
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1015
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Wsyp cukier puder i waniliowy. Dodaj żółtka oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Zacznij wyrabiać kruche ciasto, szybko i energicznie. Powinno mieć konsystencję kruszonki. Kiedy wszystkie składniki się połączą, podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Większą z nich wylep na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Drugą część umieść w folii w chłodziarce.
Teraz przygotuj masę serową. Białka umieść w wysokim naczyniu z odrobiną soli. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Piana powinna być gęsta. Kiedy tak się stanie, zacznij dodawać stopniowo cukier biały i proszek budyniowy. Na samym końcu zmiksuj masę z twarogiem.
Wyłóż konfiturę na spód do ciasta i równomiernie rozprowadź. Rozłóż masę serową, a następnie ułóż na wierzchu odrywane kawałki odłożonego wcześniej ciasta. Możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanego skubańca przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-45 minut.