Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wspaniałe drożdżowe ślimaki z powidłami i orzechami (bardzo lubię to połączenie). Polecam gorąco :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18368
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 586
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1024
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1547
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18368
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 586
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1024
Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony.
Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem