Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami oraz bezą migdałową. Szybkie i proste w przygotowaniu, pięknie wygląda, idealne na każdą okazję. Można zabrać kawałek do pracy czy szkoły.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 27
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 27
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodaj masło, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, ponakuwaj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180st.
Śliwki opłukaj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na podpieczonym cieście skórką do dołu i posyp cynamonem.
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę dodaj budyń. Beze delikatnie rozłóż na śliwkach wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Gorąco polecam. Smacznego.
Kawałek ciasta możesz zabrać w pudełeczku do pracy czy szkoły. Z przyjemnością zjedz go w czasie przerwy.