Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super delikatne , aromatyczne - prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 25
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 196
Składniki
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.
Śliwki umyć , przekroić na połowę, usunąć pestki. 40 dag odłożyć, 60 dag pokroić w kostkę, podzielić na połowę. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia. Serki homogenizowane wymieszać z połową pokrojonych w kostkę śliwek, dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na połowę ciasta.
Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia . 40 dag śliwek zblendować. Śmietaną ubić na sztywno wymieszać z musem śliwkowym , dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na ciasto.
Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połowę wyłożyć na ciasto , w drugiej wymieszać pokrojone w kostkę śliwki , druga połowa i wyłożyć na ciasto.
Schłodzić 4 godziny a najlepiej całą noc . Pokroić na porcje.