Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1365
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1770
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9087
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1365
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1770
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9087
Składniki
Umyte śliwki przecinamy na pół.
Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki.
Na mleku gotujemy gęsty budyń. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka.
Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować bądź posypać cukrem pudrem