Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowiec z kruszonką – najprostsze ciasto ucierane z sezonowymi owocami – to najlepszy podwieczorek, jaki można sobie wyobrazić w pełnię lata. To wspomnienie dzieciństwa, zapach słonecznego popołudnia w ogrodzie i ...apetyt na dokładkę!
Forma 22x22 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9531
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3828
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42130
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 453
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 9531
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3828
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42130
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 453
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 264
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 399
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło pokrojone w drobną kostkę). Rozetrzyj je palcami tak, by powstały okruszki ciasta (nie zagniataj!). Gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Ogrzej pozostałe składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Umyj śliwki. Pokrój je na ćwiartki, usuwając z nich pestki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku.
Partiami przesiej do maślanej masy mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Rozłóż na niej równomiernie pokrojone śliwki. Na śliwkach rozsyp schłodzoną z kruszonkę.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.