Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowiec z kruszonką – najprostsze ciasto ucierane z sezonowymi owocami – to najlepszy podwieczorek, jaki można sobie wyobrazić w pełnię lata. To wspomnienie dzieciństwa, zapach słonecznego popołudnia w ogrodzie i ...apetyt na dokładkę!
Forma 22x22 cm
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4082
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29434
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 180
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18875
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 799
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4082
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29434
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 180
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18875
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 799
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło pokrojone w drobną kostkę). Rozetrzyj je palcami tak, by powstały okruszki ciasta (nie zagniataj!). Gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Ogrzej pozostałe składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Umyj śliwki. Pokrój je na ćwiartki, usuwając z nich pestki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku.
Partiami przesiej do maślanej masy mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Rozłóż na niej równomiernie pokrojone śliwki. Na śliwkach rozsyp schłodzoną z kruszonkę.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.