Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowiec z kruszonką – najprostsze ciasto ucierane z sezonowymi owocami – to najlepszy podwieczorek, jaki można sobie wyobrazić w pełnię lata. To wspomnienie dzieciństwa, zapach słonecznego popołudnia w ogrodzie i ...apetyt na dokładkę!
Forma 22x22 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8552
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7044
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4805
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327539
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8552
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7044
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4805
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327539
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło pokrojone w drobną kostkę). Rozetrzyj je palcami tak, by powstały okruszki ciasta (nie zagniataj!). Gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Ogrzej pozostałe składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Umyj śliwki. Pokrój je na ćwiartki, usuwając z nich pestki.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku.
Partiami przesiej do maślanej masy mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Rozłóż na niej równomiernie pokrojone śliwki. Na śliwkach rozsyp schłodzoną z kruszonkę.
Wstaw ciasto na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.