Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne , drożdżowe ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką. Zapach pieczonego ciasta roznosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników. Polecam na spotkania rodzinne i nie tylko. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu, trochę dodałam od siebie.
foremka na babkę duża, miska, ścierka,
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242309
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 455
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 419
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242309
Składniki
Mąkę przesiać do miski dodać suche drożdże, cukier oraz letnie roztopione masło. Wymieszać na jednolite gładkie ciasto, dodając letnie mleko. Całość zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Podsypać mąką a następnie owinąć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto ponownie wymieszać, podzielić w zależności od wielkości foremki na 6 lub 8 części. Zrobić kule i ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem formie. Ser mielony wymieszać z budyniem waniliowym ( proszek), z cukrem i żółtkami na puszystą masę. W każdej kuli zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia włożyć przygotowany ser, na serze ułożyć przygotowane śliwki a następnie kruszonkę przygotowaną z masła, mąki i cukru. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto po przygotowaniu włożone do foremki na babkę.
Nałożenie masy serowej.
Nałożenie śliwek.
Nałożenie kruszonki.
Ciasto po upieczeniu.