Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka szatynka to rozpływające się w ustach ciasto kakaowe nasączone syropem kawowym i przełożone kakaowym kremem. To prawdziwa gratka dla miłośników słodyczy.
Wymiary formy: 20x20 cm
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 51
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37722
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3697
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 51
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37722
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3697
Składniki
Przygotuj ciasto. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z wodą mikserem do uzyskania sztywnych szczytów. Dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia.
W osobnej misce wymieszaj żółtka i olej. Dodaj ostrożnie mąkę i kakao, mieszając do połączenia, a następnie dołóż białka i delikatnie je wmieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Jajka ubij z cukrem nad garnkiem z wrzącą wodą aż masa będzie gęsta i kremowa. Następnie dodaj połowę kakao i wymieszaj do połączenia.
Zdejmij masę z ognia i odstaw do ostudzenia.
Utrzyj masło z dodatkiem pozostałego kakao. Połącz z chłodną już masą jajeczną.
Przygotuj syrop. W garnuszku wymieszaj wodę z cukrem i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj kawę i doprowadź do wrzenia.
Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę. Umieść pokruszoną czekoladę i śmietankę w małym rondelku na małym ogniu. Mieszaj ciągle do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na kilka minut.
Złóż ciasto.
Biszkopt czekoladowy przedziel na dwa blaty. Każdy z nich dobrze nasącz przygotowanym syropem, a następnie przełóż je kremem, niewielką część pozostawiając na późniejszą dekorację.
Na wierzchu ciasta wylej polewę czekoladową. Pozostaw do zastygnięcia.
Słodką szatynkę udekoruj gwiazdkami z odłożonego wcześniej kremu. Podawaj na zimno.