Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, zazwyczaj nie jesteśmy gotowi długo czekać na zaspokojenie tej zachcianki. Nie tyle czasu, ile wymaga upieczenie domowego ciasta. Co zrobić, by w takich chwilach nie sięgać po niezbyt zdrowe batoniki czekoladowe? Upiec ciasto ekspresowe! Takie, które nie wymaga nawet użycia miksera i można przygotować je w 10-15 minut. Piecze się niewiele dłużej. Gdy następnym razem najdzie cię słodka zachcianka, sięgnij po poniższy przepis.
Keksówka 25 cm
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 798
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12639
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 798
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12639
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, aż czekolada całkowicie się roztopi. Dodaj do masy cukier. Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, odstaw masę do lekkiego przestudzenia.
Wmieszaj do przestudzonej masy całe jajka. Możesz użyć miksera, ale wystarczy, jeśli posłużysz się rózgą kuchenną.
Przesiej do masy mąkę i sodę. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.
Posiekaj orzechy. Dodaj je do masy wraz z rodzynkami. Wymieszaj.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o długości 25 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.