Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istna delikatność, która rozpływa się w ustach...
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 205
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 205
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Twaróg i jaja wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Rodzynki, jeśli ktoś się zdecydował przelać wrzątkiem, odsączyć, zasypać 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Twaróg zmielić dwukrotnie, pierwszy raz na średnich oczkach, drugi na najmniejszych. Następnie utrzeć go z masłem i cukrem, potem wlać miód, śmietanę, ekstrakt lub aromat, 5 całych jajek i 5 żółtek, obie mąki, utrzeć wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo. Pozostałe białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Opcjonalnie wrzucić bakalie i znów delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec około 25 minut, następnie obniżyć do 140 stopni i piec jeszcze około 55 minut, wierzch ciasta ma być bardzo delikatnie złoty. Po wyłączeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 30 minut, następnie uchylić je lekko na kolejne pół godziny, potem ciasto można wyjąć już na blat. Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. UWAGA: Sernik najlepiej jest wyjąć z lodówki na około 40 minut przed krojeniem, ładnie się ukroić i będzie bardziej puszysty.