Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istna delikatność, która rozpływa się w ustach...
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326587
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12114
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16946
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326587
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12114
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16946
Składniki
Twaróg i jaja wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Rodzynki, jeśli ktoś się zdecydował przelać wrzątkiem, odsączyć, zasypać 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Twaróg zmielić dwukrotnie, pierwszy raz na średnich oczkach, drugi na najmniejszych. Następnie utrzeć go z masłem i cukrem, potem wlać miód, śmietanę, ekstrakt lub aromat, 5 całych jajek i 5 żółtek, obie mąki, utrzeć wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo. Pozostałe białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Opcjonalnie wrzucić bakalie i znów delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec około 25 minut, następnie obniżyć do 140 stopni i piec jeszcze około 55 minut, wierzch ciasta ma być bardzo delikatnie złoty. Po wyłączeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 30 minut, następnie uchylić je lekko na kolejne pół godziny, potem ciasto można wyjąć już na blat. Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. UWAGA: Sernik najlepiej jest wyjąć z lodówki na około 40 minut przed krojeniem, ładnie się ukroić i będzie bardziej puszysty.