Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki bałamutnik to najprostsze ciasto, jakie możesz zrobić błyskawicznie z dodatkiem śliwek. Jest nadzwyczaj chrupiące i możesz je jeść nawet tak jak batonika.
Wymiary blachy: około 25 x 25 cm.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1106
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1106
Składniki
Przygotuj ciasto. Mocno schłodzone masło pokrój w kostkę. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz energicznie produkty sypkie z masłem, jajkiem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć, ale nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Uformuj kulę i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i połową wylep spód formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu o wielkości około 25 x 25 cm. Umyj i osusz śliwki. Przetnij je na kilka części. Na wierzchu ciasta wysyp równomiernie bułkę tartą. Ułóż śliwki. Na koniec zetrzyj na tarce pozostałe ciasto.
Wstaw ciasto Słodki bałamutnik do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.