Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodki bukiet z kruchych ciasteczek"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 346
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 346
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj posiekaną na kawałki zimną margarynę (lub masło). Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wsyp cukier kryształ i proszek do pieczenia. Dodaj dwa żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z przygotowanego kruchego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie urywaj kawałki ciasta i partiami wałkuj je na dość cienkie placki.
Z każdego placka wykrywaj niewielkie kółeczka. Układaj ciasteczka na blasze. Piecz (na 2-3 tury) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. 8-12 minut. Ostudź.
Białka utrzyj z cukrem pudrem, dodając tyle soku z cytryny, by powstał gęsty i gładki lukier. Pozostaw część białego lukru, resztę połącz z kolorowymi barwnikami spożywczymi. Dekoruj ciastka, malując lukrem płatki i układając cukrowe ozdoby.
czas ok. 40 min; porcja – 50 kcal, cena 30 grŹródło: Świat kobiety