Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodycze z PRL-u powstają najczęściej z resztek i tego, co akurat mamy w lodówce. A jaka jest najlepsza metoda na wykorzystanie okruchów ciast, herbatników i innych słodkości? Oczywiście bajeczne i przepyszne kulki otoczone wiórkami kokosowymi i kakao. Z wiadomych powodów smak tych przysmaków za każdym razem jest inny, w zależności od tego, jakie resztki zostaną użyte. Jak to w czasach PRL-u, nie mogło także zabraknąć odrobiny alkoholu. Nadaje to niezwykłego i ciekawego posmaku. Kulki wspaniale smakują na zimno. Mogą być podane jako deser, a także podwieczorek.
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 447
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 447
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Herbatniki lub resztki ciast pokrusz na drobny pył. Dodaj mleko w proszku, roztopione masło i wódkę. Całość wymieszaj łyżką, a kiedy masa stanie się chłodniejsza – rękoma.
Wstaw masę do lodówki do przestudzenia i związania. Wyjmij ją z lodówki i uformuj dłońmi kulki o średnicy ok. 3 cm.
Do głębokiego talerza wsyp wiórki kokosowe i kakao. Wymieszaj oba składniki łyżką. Uformowane kulki obtaczaj w posypce. Słodycze z PRL-u odkładaj na tacę i wstaw do lodówki do całkowitego związania.